Rapporter - Göstrolling Juni & Juli



Nu har snart halva sommaren passerat, åtminstone om man tittar på kalendern. Jag själv har hunnit med en handfull pass efter gös och tillsammans med rapporter från er andra trollingfiskare kan jag se ett tydligt mönster, i alla fall i Mälaren som är mitt hemmavatten. 

En kall vår möttes sedan av härlig och intensiv värme vilket värmde upp vattnet fort och skapade troligen en tydlig gräns mellan kallt och varmt vatten. Före och runt midsommar var det lätt att se att mängder av gösar parkerat runt 4-5 meters djup i det troligen mycket varmare vattnet än några meter ner. Många gånger såg jag som vanligt mängder av nors djupare ner men värmen lockade gösarna och presenterade man stora wobbler som Karikko 18 och Turus Ukko 20 var gösarna inte sena med att kasta sig över dessa, hungriga efter leken!

Största i min båt blev en gös på 5,1 kilo, lurad med en Turus Ukko 20 och rapporter från er andra skvallrar om fint fiske med många 4 och någon 5 kilos gös på Karikko. Samtliga från Mälaren där dessa storlekar på trolling inte är jättevanliga. Superkul med rapporter! På tal om stora gösar så har det såklart fångats ännu större gösar på trolling runt om i landet, under tävlingen Gösknycket anordnat av Rimforsa Fiskeklubb så segrade en riktig best till gös på hela 93 cm (8+ har jag hört) och flera andra fiskar kom upp, bland annat kom tvåan i tävlingen, Team Foulhook med rapport om två klossar på 87 och 85 cm, största på 7,1 kg. Båda dessa två fångade på Karikko 18.



Någon tur på andra vatten har det också blivit runt midsommar och där älskade gäddorna TU medan gösarna föredrog Karikko 18 och även Raskaren från Perra Lures, ett mycket fint bete! Hoppas få berätta mer om det framöver.

Under dessa inledande veckor nyttjade jag lite eller inget bly alls för att justera djupgåendet, tillskillnad mot senaste turerna då det var tydligt att vattnet blandats om samt kylts av och gösarna verkar ha föredragit ståndplatser på cirka 8-11 meters djup. Tunga bly, ibland så tungt som 100-120 gram har varit nödvändigt i de farter om 1,7-2,0 knop som jag fiskat i. Då har jag satt två sänken på samma sänkeshållare, smidigt.

I butiken är åter påfyllt med lampor för paravaner, ett måste nu när kvällar och nätter blir både mörkare och längre. Nya wobbler från Karikko är på G in i lager.

Har ni några rapporter att dela med er av? Kontakta gärna via mail och skicka en beskrivning på fiskafänget.

TIPS PÅ UTRUSTNING FÖR GÖSTROLLING
Sidoparavaner och paravanlampor -https://trollingkoma.se/collections/sidoparavaner
Sänken, sänkeshållare, beteslås m.m. - https://trollingkoma.se/collections/allt-smaplock
Flätlina Sufix 832 - https://trollingkoma.se/products/sufix-832-flatlina-gron-120-m
Heta wobbler! - https://trollingkoma.se/collections/alla-wobbler
Spön & Rullar från Okuma - https://trollingkoma.se/collections/rullar
Spöhållare - https://trollingkoma.se/collections/bat-marin
Bra kläder - https://trollingkoma.se/collections/graff-klader



Tillbaka till blogg